Premieră națională la spitalul din Baia Mare. Un dispozitiv special a fost montat pe inima unui pacient de 76 de ani

Premieră națională la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare. O endoproteză de ultimă generație a fost montată vineri pe artera dilatată a inimii unui bărbat de 76 de ani. Întreaga intervenție a durat două ore și a fost supervizată de un specialist în chirurgie vasculară, venit special din Grecia. 

Bãrbatul de 76 de ani operat la Spitalul Județean din Baia Mare a fost diagnosticat, de curând, cu anevrism de aortã abdominalã de 7 centimetri şi jumãtate. Vârsta înaintatã, dar și trecutul medical al acestuia i-au determinat pe medici sã aleagã o intervenție chirurgicalã unicã în țarã. Astfel, pe artera inimii pacientului a fost montat un stent graft.

“Este un dispozitiv special conceput să trateze anevrismul de aortă abdominală într-un mod diferit de toate celelalte dispozitive”, explică prof. dr. Miltos Matsagkas, medic la Larissa University Hospital, Grecia.

“Acest dispozitiv pornește imediat din aorta infrarenală până în artera iliacă și sunt două dispozitive separate și sunt unite de către un polimer care le ține”, a detaliat dr. Ionel Ciprian Pop, medic specialist chirurgie vasculară, Spitalul Județean Baia Mare.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ două ore şi a fost realizată de o echipă de medici din Baia Mare”. Din aceasta au făcut parte doctorii Alin Hînsa și Ciprian Pop de la Secția de Chirurgie Vasculară, medicul cardiolog intervenționist Dan Filip și Adriana Stoicovici, medic primar Anestezie Terapie Intensivă.

“O intervenție de succes, reuşită. Am scăpat de emoții, ne putem bucura de următoarea lui aniversare”, spune Otto Sestak, fiul pacientului operat.

Cu toate că nu suntem centru universitar, încercăm să aducem tehnici noi pentru că misiunea noastră este să avem grijă de pacienți“, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Pacientul operat va împlini peste o sãptãmânã 76 de ani. El este internat pe secția de Terapie Intensivã și, dacã nu vor apãrea complicații, la începutul sãptãmânii viitoare ar putea fi externat.

Costul unei astfel de intervenții chirurgicale se ridicã la 10 mii de euro. O parte va fi suportatã de spital, iar restul de familie.

sursa: http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/premiera-nationala-la-spitalul-din-baia-mare-un-dispozitiv-special-a-fost-montat-pe-inima-unui-pacient-de-76-de-ani-687398